Video content: waarom het nog hééééél lang zal boomen
GRATIS content kalender 2022

Video content: waarom het nog hééééél lang zal boomen

Ontdek 6 video content tips waarmee je zelf gezien wordt
 

Dat video booming is, hebben we al door. Maar waarom precies? En hoe kan je met die kennis praktisch aan de slag voor je eigen video content? De Breakfastsession Video Contentmarketing van Story Me (16/04/2018) zette het nog eens mooi op een rijtje. In mijn video hieronder pik ik er enkele interessante learnings en voorbeelden uit. En de rest lees je in dit artikel.

Waarom is video content booming?

1. Je wint tijd, je werkt efficiënter.

Een lange e-mail lezen, laat staan zelf uittikken, pfff, daar heb je toch geen zin in? Stuur eens een video met een korte update waarin je de essentie met je eigen woorden vertelt. Zo communiceer je nu al met vrienden (Whatsapp …), en ook professioneel kan dat probleemloos. Een simpel voorbeeld? De koffie-automaat op het werk elke week reinigen. 30 seconden film volstaan om te tonen hoe dat moet. Duidelijk, direct en sympathiek. Of wil je met een hele groep overleggen, organiseer dan een video conference. Gigantische tijdswinst!

2. Video content maken wordt steeds makkelijker

Video’s maken is kinderspel geworden. Beschik je over een smartphone of digitale camera? Here you go! Deze verschuiving in technologische mogelijkheden zorgt ervoor dat het internetverkeer nu voor een groot deel uit video bestaat.

3. Video content is informatief

Daarnaast gaan mensen ook ‘the video way’ op wat het opzoeken van informatie betreft. Niemand wil nog zo’n omslachtige gebruikershandleiding doornemen om te weten te komen hoe je nu eindelijk de airfryer aan de praat krijgt (tegen dan is je honger al lang over, ga je een snelle hap halen en bam: weg goeie voornemens). Nee, een explainer video toont je in enkele seconden hoe de vork in de steel zit (om dan toch maar in het thema ‘food’ te blijven).

Als je ondertussen toch wil weten hoe je de airfryer gebruikt:

4. Van passief video kijken naar actief video zoeken

Wist je dat YouTube de 2e grootste zoekmachine ter wereld is? Wereldwijd maken 1,300.000.000 mensen gebruik van YouTube. Iedere minuut worden maar liefst 300 uur video geüpload op YouTube. Cijferfetisjisten vinden hier nog meer statistieken. Maar let op: Amazon is upcoming. Meer en meer mensen raadplegen Amazon als zoekmachine. Daardoor groeit het advertisingmodel van Amazon sneller dan dat van Facebook en Google. Als marketeer kan je er niet meer omheen. Amazon is top-of-mind. Ook in de Benelux, met de intrede van Amazon Prime, mag deze gigant niet over het hoofd gezien worden.

5. Ons kijkgedrag evolueert richting online video

Naast het opzoeken van informatie waarna je tot de juiste video content gebracht wordt, zorgt ook ons kijkgedrag dat we online meer video te zien krijgen. YouTube, Netflix, zelfs onze Vlaamse zenders pakken steeds meer uit met online video. Interessant voor adverteerders natuurlijk, want in plaats van een boodschap af te vuren met een bazooka op een bepaald publiek, kan je lasershooten op de personen die je wil bereiken met een specifieke boodschap.

Dus: think video first.

Google loves video content – dus houdt jouw Google ranking ook van video

Het feit dat we veel meer via video gaan communiceren heeft natuurlijk ook belangrijke implicaties voor ons als communicatie professionals. Zo maak je veel meer kans om als eerste pagina in de Googleresultaten te verschijnen als je boodschap video bevat. Hoe dit verklaard kan worden? 1 woord (of ja, eigenlijk 2): Artificial Intelligence. Dat Google slim is wisten we al, maar de zoekmachine slaagt er ook in bepaalde elementen, voorwerpen, objecten in een video te herkennen en op basis daarvan te gaan taggen. Uiteraard is Google niet de enige. Doe de test: stuur je vriendin een printscreen van een paar schoenen die je wil kopen om je collectie uit te breiden. Gegarandeerd krijgt je vriendin daarna via een of ander online medium een advertentie van het schoenenpaar onder de neus geschoven.

6 video content tips waarmee je zelf gezien wordt

1. Begin met een video strategy plan

Om een video volledig tot zijn recht te laten komen en om er de juiste doelstellingen mee te bereiken is het best een video strategy plan op te stellen. Hierin bepaal je wat je doelstellingen zijn, wie je doelgroep is, wat de video journey is, de content van de video en de kanalen waarop de video geplaatst zal worden.

2. Zorg voor awareness

In eerste instantie is het belangrijk dat jouw video in het oog springt. Je wil awareness creëren. Ervoor zorgen dat je video opvalt en door mensen herkend wordt. Tips hierbij? Zorg dat je video kort en bondig is, voorzien is in een square format en ook bekeken kan worden zonder geluid. Je video natively uploaden is hierbij de beste optie voor het online plaatsen van de video. Facebook, Twitter, Pinterest, Instagram en sinds kort ook LinkedIn beschikken allen over deze technische mogelijkheid.

3. Personaliseer

Ok, dan heb je ondertussen je doelgroep kunnen aanspreken en zijn ze zich bewust van je video. Maar begrijpen ze je boodschap ook en nog belangrijker: zullen ze het onthouden? Om de video nog interessanter te maken voor het publiek dat jij wil aanspreken moet je hen betrekken in het verhaal. Hoe dan? Personaliseer je video! Hierbij gaan we uit van een pull-strategie waarbij de bezoeker in kwestie zijn gegevens nalaat. Daarna krijgt hij/zij een video te zien met zijn/haar persoonlijke gegevens erin verwerkt. Deze video toont hoe het kan:

ARVE Error: Invalid URL https://www.youtube.com/watch?v=PdfIMqEcjZs in url

4. Blijf jezelf

Naast het persoonlijk aanspreken van je doelgroep is authenticiteit ook een heel belangrijk kenmerk van een geslaagde video. Zo heeft een testimonial, waarin een 3e partij dus verklaart hoe goed je wel bent, veel meer waarde dan een video waarin je zelf deze boodschap verkondigt. Dit geldt niet alleen voor testimonials. Een sollicitatie of een pitch? Neem je boodschap op in een leuke video. Authenticiteit ten top. Men leert meteen de persoon in kwestie kennen, wat ook vertrouwen schept. Een mooi voorbeeld hiervan is de Snaplication-campagne van McDonalds die gevoerd werd in Australië. Hierbij konden jongeren solliciteren voor een studentenjob a.d.h.v. een video over henzelf die ze aan McDonalds bezorgden via Snapchat.

5. Maak je video interactief

Wat maakt je video nog meer booming? Nog 1 tip: zorg voor interactiviteit. Zorg dat de kijker even moet stilstaan bij wat er gezegd en/of getoond wordt in de video. Let them do something! Stel een een vraag en pik in op het antwoord. Hopsa, je video is ineens ook alweer gepersonaliseerd. Een mooi voorbeeldje hiervan is deze application video van Deloitte.

6. Think mobile first

50% van alle video’s worden mobiel bekeken. 85% wordt bekeken zonder geluid, niet onbelangrijk dus om hier aandacht aan te schenken. Wat heeft dat voor implicaties? Zorg bij de opname van je video dat er niet horizontaal maar verticaal gefilmd wordt, want tegenwoordig gaan we zo door het leven:

Is de video voor Recytyre die ons de Youtube Ads Leaderboard 2017 opleverde mobile first proof? Jazeker! En we willen het gewoon nòg beter doen in 2018! Ook voor jouw organisatie.

Zin om boeiende video content te (laten) maken?

We nemen graag de regie in handen;-)

En krikken het niveau van je video omhoog.

Marlies Amelynck, service anchor - social media enthusiast - full time optimist - part time blogger.
Linkedin , Twitter , Instagram , Facebook.
« Previous Post: Brief aan Mark Z. | Next Post: GDPR-guru Amedee Van Genechten: eindelijk zien we het GDPR-licht! »
-
Gerelateerde artikels

PRIORITY CHECKLIST MARKETEERS

CREATIVITY WORKSHOP

9 conversie optimalisatie tips

Je strategie back on track?

 • DOE MEE AAN ONZE POLL

  Hoe zie jij employer branding?

  View Results

  Laden ... Laden ...
 • Meest recente berichten

 • related

 • Tags

 • Archieven