Content marketing strategie: zo scoor je in de praktijk
GRATIS content kalender 2022

Content marketing strategie: zo scoor je in de praktijk

Breng je content naar een hoger niveau met deze 3 inzichten
 

Content productie is met meer dan 70% gestegen ten opzichte van een jaar geleden. Slik! Hoe maak je in deze tijden van ‘infobesitas’ dan nog het verschil? En hoe til je jouw content marketing strategie in de praktijk naar een hoger niveau? 

De uitdagingen zijn heel divers. Zo bleek tijdens CMFF aka Content Marketing Fast Forward, hét congres waar content experten hun knowhow deelden. Allen met 1 gemeenschappelijk doel: betere content die werkt.

De belangrijkste conclusies balde ik hieronder in 3 praktische inzichten die helpen je content aanpak te optimaliseren.

1e inzicht: first things first – creëer een effectieve content marketing strategie

Veel merken doen aan ‘confetti content’, oneshots. Terwijl je toch wil gaan voor het grote vuurwerk!? Hoe evolueer je naar content met impact die past binnen een groter geheel, je totale marketing aanpak? Alles begint bij een degelijke strategie.

Tijdens CMFF bleek opnieuw dat slechts weinigen een content marketing strategie hebben: volgens internationaal onderzoek slechts 37% van de bedrijven. In België komt het cijfer waarschijnlijk zelfs niet boven de 10%. Velen schatten het belang ervan niet goed in, zijn zich niet bewust van de meerwaarde, hebben geen tijd (of is het geduld?) om hierin te investeren … De experten op het congres waren het nochtans unaniem eens: een content marketing strategie is het fundament.

Drie misvattingen:

 • ‘Een content marketing strategie is complex en zorgt voor vertraging’
  Dat hoeft niet. Zie het niet als een vertraging in het proces. Het geeft je nét de nodige handvaten en zorgt voor helderheid bij alle teamleden. Zo hak je nadien sneller en gerichter knopen door. Uiteindelijk bespaar je er tijd mee.
 • ‘Ons marketing departement fikst dit wel alleen’
  Vergeet niet om de rest van je organisatie mee te trekken in het creëren van een strategie. Alleen zo krijg je die broodnodige interne betrokkenheid én een strategie die gestoeld is op diverse inzichten. Medewerkers zijn tegelijk een belangrijke content bron en waardevolle ambassadeurs die je merkverhaal uitdragen.
 • ‘We hebben grote budgetten nodig’
  Brains zijn belangrijker dan budget. Focus op hoe je meer engagement krijgt tijdens de bepaling van je strategie. Met een dosis gezond verstand kom je al heel ver.

Bepaal in je content marketing strategie het evenwicht tussen de verschillende soorten content. Enerzijds heb je de hygiëne content (de eerder ‘basic’ of SEO content) waarvan de productie relatief goedkoop kan en je de verspreiding ondersteunt met weinig budget. Anderzijds is er de hero en hub content, die is diepgaander en unieker. Maar ze vraagt ook meer voorbereiding. Je gaat er wel een stap verder mee dan concurrenten die focussen op quick wins via kleine en korte termijn traffic. Dit type content vertaalt zich naar enkele pieken in je marketing plan waar je zowel op het vlak van productie als op het vlak van amplificatie meer moet in investeren (tijd en budget).

Hou bij strategische keuzes altijd de customer journey (sales funnel) in het achterhoofd:

 • Awareness fase: welke content trekt nieuwe consumenten aan?
 • Consideration fase: welke content verhoogt de betrokkenheid?
 • Loyalty fase: welke content bevestigt geïnteresseerden en trouwe klanten in hun overtuiging?

Tip: neem jezelf niet al te serieus. En vooral: no guts no glory. Je moet vooral durven. Durven uitproberen. Durven anders te zijn. Maar ook: bereid zijn om op je bek te gaan. En daarna beter te doen.

Everything the light touches is content.
Ann Handley – MarketingProfs

2e inzicht: storytelling die vertrekt vanuit je doelgroep

Geen content marketing strategie zonder merkverhaal. Jouw verhaal is wat je onderscheidt van jouw concurrenten. Het gaat echter niet over wat jij wilt zeggen, maar wat de doelgroep wil horen. Bij AB noemen we dit outside in denken in plaats van inside out. Diegene die je wilt bereiken staat centraal en bepaalt de content die je brengt.
Zoek de ‘content sweet spot’.

 • Waar zit de overlap tussen de expertise van je bedrijf en de interesses van je doelgroep?
 • Op welke manier bied je meerwaarde?
 • Zorg ervoor dat je inzicht krijgt in de pijnpunten bij je doelgroep en speel daar op in.
 • Doe aan problem solving.
 • Vaak is het interessant om met de basics te beginnen, zoals ‘how to’ content.

Search biedt interessante info over wat je doelgroep bezighoudt. Eerlijker dan Google wordt het nauwelijks: je durft Google alles te vragen. Meer dan wat je deelt met je beste vriend(in) of partner? Wat je ook nodig hebt of jezelf afvraagt, je zoekt het online op. Haal dus daar de mosterd!

Ann Handley vatte het samen onder deze kapstok: bigger, bolder, braver.

ann-handley-new-content-frontier-content-marketing-strategie-AB

BIGGER context

Zorg dat je doelgroep zich aangesproken en begrepen voelt. Jouw content moet hen helpen.

Voorbeeld: Plum Organics, aanbieder van babyvoeding, lanceerde het platform ‘Parenting Unfiltered‘ om ouders te helpen terug connectie met elkaar te vinden. Allerhande topics in verband met het ouderschap passeren er de revue op een heel realistische manier. Zo creëren ze een open dialoog gestoeld op het echte leven. Ver weg van die roze wolk. Maar ook ver weg van de core van Plum Organics: babyvoeding. De filosofie erachter is nochtans eenvoudig: een betere connectie tussen ouders = gelukkiger koppels = meer seks = meer baby’s = meer babyvoeding. BAM!

BOLDER marketing

Verlaat de platgetreden paden en kom gedurfd uit de hoek. Out-of-the-box thinking? Hell yeah!
De tovergroentjes van Delhaize zijn een mooi voorbeeld. Uitgangspunt: gezondheid bij kinderen verbeteren. Wie kan daar nu iets tegen hebben!? Magische namen, door kinderen bedacht, moeten stimuleren om meer groenten en fruit te eten. Ze doen dit op een toegankelijke en leuke manier, perfect afgestemd op wie ze willen bereiken.

BRAVER perspective

Zorg voor een unieke tone of voice.

 • Wie ben je (bedrijfscultuur)?
 • Waarom doe je wat je doet (story)?
 • Hoe ben je in de omgang (empathie)?

De combinatie van deze elementen creëert een heel eigen toon voor jouw organisatie. Een toon die moet aansluiten op je doelgroep zodat die zich begrepen voelt.

Een merk met een heel eigen tone of voice is het Duitse condoommerk einhorn. Hun #PowertothePeriod experiment getuigt op zijn minst gezegd van een aparte aanpak. Ze kruipen letterlijk in de huid van hun doelgroep. Hun stijl is uniek en past perfect bij hun underdog positie in de markt die gedomineerd wordt door spelers waar ze het met een klassieke benadering nooit van halen. Mede-congresgangers kregen het helemaal warm tijdens de inspirerende uiteenzetting van hun  ‘Marketing unicorn’ Markus Wörner. Die functietitel alleen al … 🙂
De term storydoing (of storyliving zoals Lazar Dzamic van Google Zoo het noemde) is trouwens opvallend veel gevallen. Het gaat verder dan een verhaal vertellen. Het gaat over beleving. Practice what you preach!

Story is a very powerful attention grabber.
Lazar Dzamic – Google Zoo

3e inzicht: kwalitatieve content is ‘king’, amplificatie is ‘queen’

Kwalitatieve (!) content is uiteraard de basis. Als die er niet is, stop er dan alstublieft onmiddellijk mee. Ervan uitgaande dat we die hebben, rijst de volgende vraag. Wat is de meest aangewezen manier om die content te verspreiden? In mijn bijdrage voor CMFF ga ik hier uitgebreid op in. Deze tips helpen je op weg:

1. Bezint eer ge begint

Denk tijdig (!) na over de manier waarop je content wil verspreiden. Nog vòòr je met het content creatie proces start. Vaak heeft dit implicaties voor het content format.

2. Creatie vs amplificatie

De tijd en budget die je investeert in creatie enerzijds en amplificatie anderzijds moet in balans zijn. Er is geen gouden regel die succes garandeert als je 20% van je tijd in de creatie stopt en 80% in de bekendmaking ervan of andersom. Het is afhankelijk van het soort content. Degelijke amplificatie tactieken zijn niks zonder kwalitatieve content en omgekeerd.

3. Paid, owned of earned

Een slimme combinatie van ‘owned, paid & earned’ media is de beste.

Content die makkelijk spontaan wordt opgepikt (vaak met een emotionele insteek en waar de doelgroep zich mee wil identificeren) hoef je uiteraard niet te ondersteunen met (veel) paid media. Bij bepaalde content, zoals rationele boodschappen, is ‘earned’ en ‘owned’ media echter minder evident. Die heeft een duwtje in de rug nodig om de juiste doelgroep de bereiken. Met ‘paid’ media. Social media is op dit vlak een vaste waarde maar denk ook aan native advertising, influencer marketing … en andere media.

Via betalende media boor je sneller een nieuw publiek aan haal je extra bereik. Maar neem ook de tijd om organisch te groeien. Dit loont op lange termijn. En staat je toe om ‘paid’ media af te bouwen.

4. Focus op interesse

Een succesvolle amplificatie aanpak vertrekt in de toekomst vanuit marketing by interest. Merken zullen niet langer betalen voor het mediakanaal dat zich nog veel te vaak baseert op objectieve data zoals socio-demo. Wel voor interesses. Sociale media zijn hier reeds grotendeels op afgestemd. Bij klassieke media is dat veel minder. Ik kijk alvast uit naar die evolutie van media buying naar interest buying.

Andere interessante inzichten die ik meeneem uit dit congres?

Ja! Heel wat… Zo viel het me op dat opvallend veel mensen met journalistieke achtergrond het marketing landschap betreden. Ook de tip om met vaste formats te werken, vond ik erg relevant. Denk aan het concept van een tv-programma dat ook altijd in een vast format wordt opgezet. Content marketeers kunnen hier heel wat uit leren.

Klaar om een straffe content marketing strategie uit te rollen naar straffe content praktijk?

Jouw content marketing strategie een trapje hoger?

Pak het samen met ons aan

Voor content die in de praktijk werkt

Lien Desmet, externe inspirator • interne motivator • strateeg • hyperkineet.
Linkedin , Twitter , Instagram , Facebook.
« Previous Post: Influencer Marketing: waarom en hoe pak je het aan? | Next Post: Website audit: je leert zoveel, als je kritisch je site bekijkt. »
-
Gerelateerde artikels

PRIORITY CHECKLIST MARKETEERS

CREATIVITY WORKSHOP

9 conversie optimalisatie tips

Je strategie back on track?

 • DOE MEE AAN ONZE POLL

  Hoe zie jij employer branding?

  View Results

  Laden ... Laden ...
 • Meest recente berichten

 • related

 • Tags

 • Archieven