Connexi Inspiration Tour: de learnings van Lien Desmet.
GRATIS content kalender 2021

Connexi Inspiration Tour

Communication learnings op basis van 11 gesprekken met topondernemers
 

Onlangs werd ik door ieLon gevraagd om een select groepje ondernemers te vergezellen tijdens de 3-daagse Connexi ‘Inspiration Tour’ en daarvan verslag uit te brengen. Meteen goed voor een pak inzichten die ons in de de communicatiesector van pas komen.

Inspirerende persoonlijkheden

Je kan het gerust een ‘tour d’horizon’ noemen. Gedurende 3 dagen doorkruiste onze tourbus het Vlaamse landschap. De 11 gastsprekers brachten stuk voor stuk hun eigen verhaal, wat leidde tot heel gevarieerde invalshoeken en tonnen inspiratie.

Dit zijn de persoonlijkheden die ons elk 2 uur lang hun keukengeheimen verklapten:

6 communication learnings

Als communicatie-adept pikte ik specifieke elementen op die me kunnen helpen in mijn job bij AB. Wat neem ik mee in mijn advies aan klanten,  welke inzichten helpen hen vooruit? En doorstaat AB zelf de toets?

Learning #1 Transparantie & flexibiliteit …

… vormen de basis van ondernemen vandaag en vooral morgen. De digitale explosie, de toegankelijkheid van kennis en de merkervaring (brand experience) hebben ons ‘online’ en social-media-gewijs heel slimme klanten opgeleverd.

Francky Dury

Francky Dury

Vroeger had je bedrijf/merk/product/dienst het voor het zeggen, maar daar kwam de voorbije jaren een serieuze ommekeer in. Alles wordt transparant en klanten gaan hun eigen gang. Wat ook betekent dat de communicatie die je zelf de wereld in stuurt, moet kloppen met de manier waarop men jouw merk ervaart. En het blijft racen. Je marketing- en communicatieaanpak op een slimme en wendbare manier inrichten is essentieel om flexibel in te spelen op steeds veranderende behoeftes. Die flexibiliteit typeerde zowat elke gastspreker die we ontmoetten.

Tip: creëer ruimte in het marketingplan om te schuiven met acties en budgetten. Zo kun je snel reageren op zaken die je on the spot detecteert.

Learning #2 Mensen …

… zijn je belangrijkste troef. Sterke merken worden niet meer door marketingafdelingen gebouwd. Het gaat verder. Elke medewerker heeft hier een aandeel in. Bij het uitrollen van de toekomstplannen voor je organisatie en zeker bij de implementatie van een nieuwe merkstrategie is het belangrijk je team als eerste mee te nemen in het verhaal.

Herman Van de Velde

Herman Van de Velde

Herman Van de Velde vertelde ons hoe ze met het management àlle medewerkers persoonlijk de nieuwe visie en waardes hebben toegelicht. Dit gebeurde onder de vorm van kleinschalige, interactieve workshops. De medewerkers kregen positieve energie en goesting om mee te bouwen aan de toekomst. En het leverde het management erg interessante info op.

Tip: maak van je medewerkers merkambassadeurs. Eigen mensen zijn de sterkste troef om een geloofwaardige en betrouwbare indruk te maken.

Learning #3 Simplicity …

… is een belangrijke succesfactor voor je communicatiecampagnes. Vooral in het gesprek met Jef Colruyt kwam dit heel nadrukkelijk naar voor. De eenvoud die de retailer typeert, vinden we ook terug bij de CEO.

Jef Colruyt

Jef Colruyt

Dit is dé manier waarop Colruyt zich differentieert: simplicity in retail. Complexe zaken herleiden tot iets wat als eenvoudig ervaren wordt, is tevens de kern van krachtige communicatie.

Tip: maak je boodschap niet moeilijker dan het is en wind er niet teveel doekjes rond.

Learning #4 Beleving …

… neemt alleen maar toe aan belang. Vooral Wim Ballieu benadrukte de aandacht die hij in zijn restaurantconcept Balls & Glory besteedt aan het creëren van een unieke ‘experience’.

Wim Ballieu

Wim Ballieu

Een aspect dat overigens steeds meer terrein wint in hedendaagse retailconcepten. Ook hier zijn eenvoud en efficiëntie het uitgangspunt (zie hierboven). Belangrijke onderdelen van de specifieke beleving die bij een Balls & Glory restaurantbezoek horen.

Tip: zorg ervoor dat consumenten je merk kunnen ‘voelen’ en ‘beleven’. Bespeel daarbij verschillende zintuigen.

Learning #5 Strategie is alles …

… volgens Duco Sickinghe, de ex-topman van Telenet. Hij had het over 2 types:

 • Cost leadership: je bent de goedkoopste. Prijs is je focus.
 • Differentiation: je bent blijvend anders dan de andere marktspelers.

Als differentiatie je strategie is – in mijn opinie trouwens de verstandigste keuze – dan hoef je niet bang te zijn dat je concurrenten die strategie aan de weet komen. Het betekent dat ze die niet kunnen kopiëren, omdat je unieke elementen in je strategie verwerkt die eigen zijn aan jouw merk of organisatie.

Tip: zoek naar de punten die écht het verschil maken en integreer ze in je strategisch plan.

Learning #6 Sectoroverschrijdend …

… denken is énorm verrijkend! De visie van Bert Vandebuerie, de drijvende kracht achter Connexi zelf.

8D9A8569

Connexi wil ondernemers namelijk uit hun dagdagelijkse sleur trekken en inspireren door sectoroverschrijdende ervaringen uit te wisselen.

Tip: durf als marketeer uit je comfortzone komen, denk out-of-the-box en zoek inspiratie op verrassende plaatsen.

Benieuwd naar meer? Op ieLon kun je ook de andere verslaggeving lezen:

Conclusie

Als ik deze learnings en tips toets aan de manier van werken bij AB, dan laat dat een goed gevoel bij mij achter. Ik maak deel uit van een team dat verdomd snel op de bal speelt en toch de langetermijnstrategie in de achterhoofd houdt. Boeiend is het in elk geval: de zeer uiteenlopende merken waarvoor we werken doen ons elke dag sectoren overschrijden. Elk project levert kennis op die mogelijks ook kruisbestuivingsgewijs elders inzetbaar is. Moeilijk doen is niet aan ons besteed. Eenvoud, no nonsense … is helemaal AB. Ligt dat aan onze nuchtere West-Vlaamse roots? Ik merk bij AB ook elke dag hoe belangrijk het menselijke aspect is. We werken met mensen en voor mensen: mijn collega’s, onze klanten en de klanten van onze klanten. Ruimte voor sleur en gewenning is er niet, we zijn simpelweg verplicht tot onszelf voortdurend heruitvinden. Er moet toch een reden zijn waarom we dat al bijna 3 decennia met succes volhouden?

Ben jij als marketeer ook gefascineerd door deze topondernemers en hun inzichten?

CONTACTEER ONS

We komen graag even langs om van gedachten te wisselen.

Lien Desmet, externe inspirator • interne motivator • strateeg • hyperkineet.
Linkedin , Twitter , Instagram , Facebook.
« Previous Post: Zeg niet zomaar Recupel lampenspot tegen een Recupel lampenspot. | Next Post: Eurobest 2015: laat creatieven niet sterven. »
-
Gerelateerde artikels

PRIORITY CHECKLIST MARKETEERS

CREATIVITY WORKSHOP

9 conversie optimalisatie tips

Je strategie back on track?

 • DOE MEE AAN ONZE POLL

  Hoe zie jij employer branding?

  View Results

  Laden ... Laden ...
 • Meest recente berichten

 • related

 • Tags

 • Archieven