BUMP festival 2017: compleet verslag, learnings en highlights.
GRATIS content kalender 2022

BUMP festival 2017: het verslag

Een jaarlijks ‘digital design’ onderhoud
 

De opleiding Devine (Digital design and development) van de Kortrijkse Howest krikt jongeren op tot digital creatives en organiseerde op 23 juni hun BUMP festival 2017 in Kortrijk. Voor deze tweede uitgave mochten we ons weer verwachten aan een batterij internationale gastsprekers.

“Met BUMP willen we zowel professionelen als de studenten inspireren met grensverleggende cases over digital design”, klinkt het bij Howest. “De onderwerpen spreiden zich dan ook over verschillende sectoren en disciplines, van illustraties en visuele effecten tot hedendaags mode-ontwerp.”

’t Werd een showcase met een fijn deel learnings die ik je hieronder niet wil onthouden.

MCBESS: creatieve duivel-doet-al

Hem kennen we vooral van zijn donkere Dave Cooper/ early Walt Disney-achtige illustraties. Maar McBess is zo veel meer dan dat. Hij is (hou je vast): illustrator, animator, speelgoed-designer, producer, muzikant, regisseur en curator. Manusje van alles, maar met een duidelijk handschrift.

Door constant nieuwe samenwerkingen aan te gaan met mensen uit andere vakgebieden verruimt hij zijn eigen kennis en groeit zo constant als designer, illustrator, animator  …

BUMP festival 2017 McBess

ANOUK WIPPRECHT: fashion en high-tech

De Nederlandse Anouk Wipprecht stond op BUMP festival 2017 met een joekel van een jetlag op het podium, haar stem klonk moe en weinig enthousiast. Maar wat ze toonde mocht gezien zijn. Anouk gooide haar 2 passies samen – mode & high-tech – en creeërt op haar manier unieke stukken die de interactie opzoeken met de omgeving.

Zo is er een ‘spinnenjurk’ die ervoor zorgt dat niemand je persoonlijke bubbel nog doorbreekt, de meer toegankelijk cocktailjurk die je letterlijk voorziet van een cocktail en eenhoorn-diadeem die moet helpen bij de diagnose van ADHD bij jonge kinderen. 

BUMP festival 2017 Wipprecht

ALEX MCLEAN // ALGORAVE: code voor muziek

Als code de klei van de toekomst is, dan is deze man verantwoordelijk voor een hele nieuwe movement binnen de rave-scene. Het kind kreeg ook een naam, nl. Algorave. Algo verwijst naar algoritme en dus het gebruik maken van een computertaal om muziek te maken.

Door middel van kleine stukjes code bouwt Alex steentje per steentje en melodie op, die hij dan met simpele ingrepen als spiegelen en vertragen omzet naar een heuse rave-beat. Feestjeuh!

BUMP festival 2017 Algorave

STUDIO JOANIE LEMERCIER: straffe licht-kunst

Je hebt ze vast al eens gezien, de gebouwen waarop projectie worden afgespeeld zodat het lijkt alsof het gebouw tot leven komt. Project-mapping heet zo iets, en dat kun je op gelijk welk canvas doen. Zelfs op mensen.

Maar Joanie laat zich niet beperken door vaste materie of een canvas uberhaupt. Hij maakt hologram-kunst. Projectie in het ijle. Dat maakt hij mogelijk door middel van watergordijnen of door tracking camera’s die je hersenen bedotten. Eens het idee werkt in de woonkamer, zorgt zijn productieteam voor een larger than life versie op locatie.

BUMP festival 2017 Lemercier

MOON RIBAS: de cyborg-drummer

Zonder twijfel de meest opmerkelijke persoonlijkheid van de gehele conventie. Moon definieert zichzelf als cyborg en dat valt blijkbaar onder de noemer transsoort. Mensen adapteren het beste van de dierenwereld om zichzelf te verbeteren en overschreiden daarmee de grenzen van soort

Maar wat is een IRL-cyborg nu eigenlijk? Wel, als we Moon even als referentie mogen aannemen dan zijn het personen die zichzelf vrijwillig laten pimpen met chips en elektronica allerhande. Zo voelt mevrouw Ribas de seismografische activiteit van de aarde in haar arm. Een ervaring die ze met ons deelde door al drummend de afgelopen 40 jaar aan aardbevingen in België te simuleren.

BUMP festival 2017 Moon Ribas

JOSH PAYTON: van koele tot coole verzekeringen

Wat saai begon met veel data uit de financiële sector eindigde in een boeiende inzicht over hoe koele verzekeringen, coole verzekeringen kunnen worden. En dit door een goed onderbouwde User Interface en User Experience. Het is trouwens onze taak als marketeers en designers om van om onze klanten te begeleiden en onze kennis zo goed mogelijk toe te passen op ieder project.

Maar wat het meest bleef hangen na zijn uurtje was dit: shut the fuck up and do your f*****g job! 

BUMP festival 2017 boring Josh Payton

ASH THORP: de 3D goeroe

Als jij het kunt bedenken, dan kan Ash het renderen. Hij startte als graphic designer, stapte over op illustraties en wou deze uiteindelijk tot leven kunnen brengen. Zo kwam hij in de wereld van 3D renders en animatie terecht. Kijk maar naar deze kortfilm Epoch die hij in eigen beheer produceerde. Een visuele parel die het verhaal van David en Goliath verteld in een Science Fiction jasje. Maar ook langspeelfilm zijn voor deze 3D goeroe geen onbekende. Hij is eigenhandig verantwoordelijk voor de voertuigen en stadslandschappen in de meest recente Scarlett Johansson-fim: Ghost in the Shell. 

BUMP festival 2017 Ash Thorp

Zo, zo’n jaarlijks onderhoud is niet alleen een mooie uitlaatklep voor mij als designer, maar is vooral voeding voor het brein. En dat zorgt straks misschien voor vuurwerk op het interweb of op een ander medium.

Tot zover BUMP festival 2017. Lees ook het verslagje van het BUMP festival 2016: nog altijd relevant!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Jorge De Wintere, .
Linkedin , Twitter , Facebook.

« Previous Post: AB wint de YouTube Ads Leaderboard. | Next Post: De marketingimpact van General Data Protection Regulation (GDPR) »
-
Gerelateerde artikels

PRIORITY CHECKLIST MARKETEERS

CREATIVITY WORKSHOP

9 conversie optimalisatie tips

Je strategie back on track?

 • DOE MEE AAN ONZE POLL

  Hoe zie jij employer branding?

  View Results

  Laden ... Laden ...
 • Meest recente berichten

 • related

 • Tags

 • Archieven